Diëtiste Gespecialiseerd Schildklier  thumbnail

Diëtiste Gespecialiseerd Schildklier

Published Feb 19, 23
6 min read

Lever En SchildklierBij medische hypothyreoïdie schrijft de arts vaak het medicijn (T4) voor of een andere preparaat (Euthyrox, Eltroxin). Soms schrijft de arts (T3) voor bij een slechte omzetting, maar dit gebeurt weinig omdat de arts zelden de vrije T3 meet en Cytomel iets lastiger in te stellen is met meerdere innamemomenten per dag van de medicatie.

Beter kan de arts naar de omzetting naar T3 kijken of naar andere onderliggende hormonale disbalansen. Dit om de klachten echt te kunnen verhelpen. In sommige situaties past de arts doseringen aan. Bijvoorbeeld tijdens zwangerschap, tijdens een koude winter of vanwege een onbekende oorzaak. Natuurartsen kiezen soms voor een natuurlijker preparaat (bio-identiek).Deze preparaten zijn een combinatie van T4 en T3. Bij de ziekte van Hashimoto wordt tegenwoordig steeds meer gewerkt met Vaak zijn spectaculaire dalingen in de anti-TPO te zien en dit betekent dat de auto-immuunreactie geen verdere schade aanricht. keel dichtgeknepen gevoel schildklier. Uiteraard is dit ook een tijdelijke symptoombestrijdende oplossing waarbij de ontstekingsverhogende leefstijloorzaken ook weggenomen moeten worden door een natuurlijke behandeling te kiezen.Dit betekent dat het voor kan komen dat het immuunsysteem tot rust komt door een leefstijlinterventie waarbij de arts de medicatie afbouwt en klachten verdwijnen (goed opletten voor bijwerkingen en klachten overdosering schildklierhormonen zoals zweten hartkloppingen en diarree). Wel moet men deze leefstijl vol blijven houden en moeten er geen nieuwe immuuntriggers zijn.

Regelmatig krijg ik succesverhalen opgestuurd van mensen die herstellen van een trage schildklier. Hier kan je een verhaal van Sylvia lezen. Wanneer er een medisch schildklierprobleem is waarbij de bloedwaarden van schildklierhormonen duidelijk te laag zijn en de TSH te hoog, dan is het zeer belangrijk actie te ondernemen. Dit is voor een groot deel medisch, maar complementair moet voeding en leefstijl zeker niet vergeten worden.(6).

En nu we het toch over jodium hebben… Jodium is inderdaad nodig voor een goede schildklierfunctie, maar om nu veel brood te gaan eten om aan je jodium te komen is hetzelfde als Fruitella eten om aan je 3 stuks fruit per dag te komen (keel dichtgeknepen gevoel schildklier). Haal jodium bij een tekort liever uit z’n natuurlijke vorm, dus uit zeegroentes (zeewier, kelp en kombu) maar ook uit venkel en bladpeterselie.

Anatomie Schildklier

Een tekort was in eerste instantie niet de oorzaak van de schildklierproblemen en een teveel aan jodium werkt bij deze auto-immuunaandoening eerder averechts - keel dichtgeknepen gevoel schildklier. Geen goed idee dus. Andere duidelijke no no’s voor mensen met een schildklier probleem (maar ook zonder kun je deze producten beter mijden) zijn: suiker (een bloedsuikerspiegel die uit balans is verstoort de werking van je schildklier), ongefermenteerde soja (alles uit het Alpro-vak) met uitzondering van de gefermenteerde soja (tempeh, miso en shoyu), energiedrankjes zoals Red Bull en veel koffie en stress (dit hindert de conversie van je schildklier hormoon).

Wat doen we daarmee? Hint: de eerste niet, de tweede wel. En zo nog een flink aantal aanwijzingen voor voeding en leefstijl die de schildklier op natuurlijke wijze ondersteunt. Heel interessant allemaal en samen kun je enorm veel doen om je klachten te verminderen of zelfs een halt toe te roepen.

is dat zo verschrikkelijk lekker! . keel dichtgeknepen gevoel schildklier.

Bij deze auto-immuunziekte is er sprake van een chronische ontsteking van de schildklier. De ontsteking ontstaat doordat het lichaam antistoffen tegen de schildklier heeft aangemaakt. Als reactie daarop maakt de schildklier te weinig schildklierhormoon aan. Uiteindelijk kan de schildklier daar zelfs helemaal mee stoppen (keel dichtgeknepen gevoel schildklier). Soms is de schildklier (gedeeltelijk) verwijderd tijdens een operatie, vanwege een andere schildklieraandoening.

Bij een struma of een te snel werkende schildklier krijgen sommige patiënten een behandeling met radioactief jodium. Als gevolg daarvan ontstaat vaak een traag werkende schildklier - keel dichtgeknepen gevoel schildklier. Een ontsteking van de schildklier ontstaat vaak na een keelontsteking. Meestal werkt de schildklier hierdoor tijdelijk eerst te snel en daarna tijdelijk te traag.

Het hormoon dat de schildklier stimuleert (TSH) gaat daardoor omhoog. In het klinisch laboratorium wordt op verzoek van de arts de TSH-waarden in het bloed bepaald om vast te stellen of er sprake is van een langzaam werkende schildklier. Daarnaast kan een schildklierscintigrafie gemaakt worden, om de vorm, werking en ligging van de schildklier te beoordelen.

Haaruitval Schildklier Te Snel

De schildklier is een vlindervormig orgaantje dat vooraan in je halsstreek ligt en produceert. Die hormonen zijn belangrijk voor een en een . Wanneer je schildklier te traag werkt, heb je te weinig schildklierhormoon in je lichaam. Daardoor vertraagt je stofwisseling of metabolisme. Je kan dan last hebben van depressieve gevoelens en vermoeidheid, en je kan aankomen in gewicht.

In dat dieet zijn zuivel, gluten, soja, bietsuiker, bewerkte voeding, bloemkool en spruitjes allemaal verboden, naast een hele reeks andere voedingsmiddelen. In de wetenschappelijke literatuur zijn de . Tonstad et al., onderzoekers van de Loma Linda Universiteit in Californië, tonen aan dat een te traag werkende schildklier bij veganisten 11% minder voorkomt dan bij alleseters (1).

2018 Jan 26;31(1):91-94. Een te traag werkende schildklier komt vrij vaak voor in België. Naar schatting kampt 1,4% van de bevolking met de aandoening. Het treft vaker vrouwen (2,2%) dan mannen (0,6%). Tot nu toe is er . Bij een te traag werkende schildklier is alleen aangewezen, op voorschrift van de arts.

Bovendien voerden Tonstad et al. (1) hun studie uit aan de Loma Linda Universiteit. Dat instituut staat bekend als een onderzoekscentrum van vegetarische zevendedagsadventisten, een christelijk kerkgenootschap met strikte voedingsvoorschriften. Eigen eet- en leefgewoonten mogen een wetenschappelijke houding uiteraard niet beïnvloeden, maar het valt wel op dat er vanuit de Loma Linda Universiteit komt.Onvoldoende jodium kan een normale werking van de schildklier afremmen (3). In de zee stapelt jodium zich op in vissen, schaal- en schelpdieren, op het land zit jodium vooral in planten die door planteneters worden gegeten. Een belangrijke bron van jodium in onze voeding is : het is dus eigenaardig dat een dieet bij een te traag werkende schildklier zuivelproducten verbiedt.

Dat betekent in de praktijk dat die broodsoorten verbieden, per definitie ook zijn. keel dichtgeknepen gevoel schildklier. Een verblijf aan zee werd vroeger vaak voorgesteld als een ‘jodiumkuur’. Maar de nabijheid van de zee zorgt niet voor minder schildklierproblemen in Vlaanderen dan in Wallonië (3). Bij een te traag werkende schildklier hebben voedingsrichtlijnen op wetenschappelijk gebied zeer weinig aangetoond.

Temperatuur Schildklier

Bovendien is melk, dat geschrapt wordt in een veganistisch dieet, een belangrijke bron van jodium. Een jodiumtekort remt de werking van de schildklier af. Bij een te traag werkende schilklier is alleen medicatie aangewezen - keel dichtgeknepen gevoel schildklier. (3) Hoge Gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor België - 2016. Brussel: HGR; 2016. Advies nr. 9285.

Latest Posts

Voordelen Thaise Massage

Published Jun 19, 24
7 min read

Thaise Massage Haaltert

Published Jun 19, 24
6 min read

Is Een Thaise Massage Goed Voor Je

Published Jun 14, 24
6 min read